21 oktober 2012

goed nieuws van de afgelopen week

Het macro nieuws in de VS en China was heel goed.
Ik blogde al hoe de sterke retail sales van de afgelopen twee maanden in de VS met heel hoge kans moet leiden tot een hogere ISM (http://beleggenopdegolven.blogspot.co.uk/2012/10/betere-retail-sales-betere-ism-betere.html). En als de ISM stijgt, dan loopt de hele set van risk on daarmee ook op (koerswinstverhoudingen, winstbijstellingen, de rente, lagere credit spreads, zwakkere (!) dollar).
De vooruitzichten voor de huizenmarkt verbeterden verder (sentimentsindicator NAHMI weer omhoog, starts en vergunningen goed omhoog).
Leading indicators stegen voorbeeldig.

In China waren de talrijke cijfers overtuigend genoeg om te kunnen geloven in een bodem in hun groei die met 7,4% in het derde kwartaal te laag was. Dat leidt tot extra liquiditeit, zoals we de vorige week twee keer zagen. de Chinese beurs lijkt nu ineens wel vooruit te branden, net als de yuan.
De Aziatische export lijkt weer op te leven.

In Europa was met name de daling van de Target2 saldi van Spanje en Duitsland gunstig. Italië kon een stevige portie staatsleningen slijten. De renteverschillen met Duitsland daalden verder.
Klaas Knot was heel edelmoedig voor de PIGS in Buitenhof. Onder bepaalde voorwaarden moet je ze echt helpen. Je moet ze 3-5 jaar de tijd gunnen om de problemen onder de knie te krijgen en met Griekenland moet je nog meer geduld hebben. Hij vond dat het economsich nieuws de laatste weken ineens behoorlijk de goede kant op ging. Je zag hem zich inwendig verkneukelen dat de motie van Madlener om hem af te zetten was afgeblazen omdat het te idioot voor woorden was (DNB moet onafhankelijk zijn, mag niet aan het handje van de Nederlandse regering/ Tweede kamer lopen, zoals vastgelegd in het verdrag van Maastricht)

De cyclische klok van Goldman Sachs ging naar de expansiefase (zie mijn post
) en dat is meestal prima voor aandelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten