30 oktober 2012

Bank of Japan in het nauw en gaat 11 triljoen yen kopen

Shirakawa, de baas van de Bank of Japan, heeft vandaag niet toegegeven aan de eisen van de regering om 20 triljoen QE te doen of oneindige beloften te doen à la Bernanke. Daardoor was de markt teleurgesteld. De consensus stond op 10 triljoen yen en hij deed schoorvoetend 11 triljoen. Hij koopt staatsleningen een heel klein beetje ETF's van aandelen en J-Reits.
De minister van Financiën woonde voor de tweede keer de vergadering bij om zijn eisen kracht bij te zetten. De Bank of Japan gruwelt van de QE strategie van de VS en het VK en Shirakawa wil dit met alle macht tegenhouden. Geen beloften om eindeloos door te kopen. Er zijn dissidenten opgestaan die het hier niet mee eens zijn en meer voor duif willen spelen. Zij worden snel machtiger.

Toch zit er niets anders op voor de Bank of Japan, na de verkieizngen wil de LDP die dan vermoedelijk aan de macht komt de Bank of Japan wet aanpassen en zo veel meer QE forceren. Voorlopig heeft de Bank of Japan 41 triljoen yen gekocht zonder dat dit gunstige gevolgen had voor de deflatie of de yen. De yen is te duur en houdt de groei tegen. De twee jaars rente in Japan moet flink terug om de yen te verzwakken. dit kan overigens wel.
Met de nieuwe aankopen voorspelt de Bank of Japan opnieuw dat de inflatie gaat stijgen. In 2014 ziet men een inflatie van 0,7% ten gevolge van de nieuwe QE. De regering vat dat op als een onsmakelijk grapje.
De Bank of Japan doet de laatste maanden overigens eindelijk weer zijn best, maar het vonnis is al geveld: ze hebben gefaald.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten