11 oktober 2012

groei per hoofd in de wereld: 80% vanwege Opkomende Landen

The Economist had plaatjes welke landen het meest bijdragen aan de groei in de wereld voor de stijging van het inkomen per hoofd.
China is verreweg het belangrijkste, daarna de VS en India. Vanwege het herstel van de tsunami aardbeving staat Japan even hoog. Als Europa uit de recessie komt, dan rukt het op naar ongeveer de plaats van India.
Ik vond zelf het grote gewicht van Rusland en Indonesië opvallend. Het is duidelijk, de Opkomende Landen domineren de groei in de wereld en dat blijft zo, zelfs bij herstel in Europa. In ons boek hadden we al de stelling dat 80% van de groei in de wereld van de opkomende Markten moset komen en dat kun je nog steeds zo zien.
Het allerbovenste plaatje laat zien hoe de groei kwartaal na kwartaal af aan het glijden is, maar als je het vergelijkt met de lange termijn valt het nog wel mee (alleen in 2000, 2004/2007 was de wereldgroei hoger). Naar verwachting keert de trend in 2013 overigens al zal de groei niet zo veel beter zijn.

De Opkomende landen zijn nu ook de grootste vervuilers (Abby Cohen).
Maar qua kattenbrokken zijn de Emerging Markets nog nergens. Dat is belangrijk want de hoeveelheid geld die men aan voedsel voor huisdieren uitgeeft correleert heel aardig met de beurskapitalisaties (plaatje FT)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten