1 oktober 2012

ISM naar 51,5, Europese PMI's omhoog behalve Frankrijk

Ik hield mijn hart vast voor de ISM cijfers, je weet het maar nooit met terugvallende wereldhandel/ China. De ISM was beter dan verwacht, in lijn met wat het simpele model hierboven aangaf op basis van retail sales, initial claims en output gap. De lijn met de beurs van Hongkong erbij (als proxy voor het wel en wee van China) zat duidelijk onder het cijfer van de ISM.
Geruststellend is dat de projecties voor de komende drie maanden stijgen. Misschien gaat de beurs van Hongkong ook stijgen, net als afgelopen week. Verdere stijging van de ISM moet gebaseerd zijn op redelijke etail sales, niet stijgende initial claims en een niet evrslechterende voorraadcyclus. Het consumentenvertrouwen gaat meestal mee met de approval rating an de president en dat is de laatste weken sterk verbeterd.
Hierboven de PMI's voor Europa. De zwakke broeders Spanje en Italië lieten een mooie stijging zien. Ook Nederland liep aardig op, tot boven de 50. Uitzondering was Frankrijk, dat aansluiting dreigt te krijgen met de PIGS.

In China viel de PMI iets tegen, deze liep wel op maar minder dan gemiddeld voor september.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten