28 oktober 2012

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De winstcijfers vielen tegen in de VS, vooral bij de  sparaakmakende technologiebedrijven (de cijfers van financials en vooral telecom vielen erg mee) en het economisch nieuws was overwegend gunstig, al zou je dat aan de dalende olieprijzen niet zeggen. Ook somberde men weer wat meer over de eurocrisis en zoals gewoonlijk verder tegenvallende Griekse tekorten. De FED deed zoals gewoonlijk niets, al zit de financiële pers al wel over QE4 te denken. De Amerikaanse beurs reageerde negatief op betere kansen voor Romney.

De groei over het derde kwartaal wordt voorlopig geraamd op 2% en dat was meer dan de consensus dacht. dat kwam door het aantrekken van de overheidsuitgaven (meer ambtenaren in dienst na jaren krimp van het ambtenarenbestand). Investeringen in software & equipment waren zwak, hiervan krijgt het fiscale klif de schuld. Dit schept zo veel onzekerheid dat bedrijven nog meer het zekere voor het onzekere nemen.

Het nieuws over de amerikaanse huizenmarkt was positief (meer huizen verkocht (inclusief pensing home sales) en de huizenprijzen stegen 0,7% over augustus). De Chicago Activity Index (een allegaartje van alle Amerikaanse indicator die het best correleert met economische groei) steeg naar 0. Orders voor duurzame consumptiegoederen stegen bijna 10% na de enrome daling van 13% de maand ervoor. Initial claims voor werkloosheid daalden zoals verwacht behoorlijk (maar komende week zal het wel weer stijgen).

In Europa vield de Duitse IFO en PMI tegen, maar in Frankrijkviel de PMI mee. In het VK was de goei over het derde Olympische kwartaal 1% (niet geannualiseerd), daar lijkt de recessie weg. In Duitsland wordt het vierde kwartaal slecht,er zijn te veel auto's geproduceerd en te weinig verkocht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten