30 oktober 2012

zit het fiscale klif in de VS al in de prijzen?

De meest geuite zorg van amerikaanse beleggers is op het ogenblik volgens tal van enquêtes dat de economie over het fiscale klif heen het ravijn in valt, omdat men er niet op tijd uit gaat komen om dit op te lossen. We hebben aan de discussies over het debt ceiling wel gezien dat politici zich er alles aan gelegen laten liggen om een besluit tot het uiterste te traineren en een duikeling van de koersen voor lief te nemen. Zonder besluit valt de groei met 4% terug.

De consequenties van het niet repareren zijn zo groot dat bijna iedereen volgens Bianco gelooft dat het gerepareerd gaat worden, zo'n 83% denkt dat stelt hij. Biaco denkt dat overigens ook. Daarom zit het niet in de prijzen volgens Bianco. De markt wordt totaal verrast als het fiscale klif slechts gebrekkig gerepareerd zou worden.

Mark Hulbert van Market Watch http://www.marketwatch.com/story/a-contrarian-take-on-fiscal-cliff-worries-2012-10-26?link=home_carousel denkt dat het fiscale klif wel in de prijzen verdisconteerd zit, omdat het zo breed uitgemeten wordt als enorm probleem in de pers. Vier van de vijf scenario's voor het fiscale klif zijn niet zo slecht voor de beurs. De wedders bij Intrade op een recessie in de VS zijn iets minder overtuigd van een recessie in 2013 dan drie tot zes maanden geleden.

Ook Goldman Sachs (Ardagna en Cena) denkt dat men wel voldoende onzeker is over het fiscale klif. Volgens hun modellen zit het fiscale klif heel ruim in de prijzen van obligaties verdisconteerd. Als het fiscale klif maar ongeveer 1% van de groei wegneemt en de groei volgend jaar in de VS 2% kan groeien, dan is de rente nu veel te laag, er is verdisconteerd dat de groei slechts ongeveer 1% is. Als je het slechtste scenario van niet repareren zou volgen, dan kan de rente overigens 0,5-0,75% dalen volgens GS.

D.w.z. een slechte uitkomst van het fiscale klif gaat de beurs flink naar beneden drijven, maar gezien de kleine kans dat dit gebeurt hebben de beurzen nu genoeg gebibberd voor het fiscale klif. Echter, als men de kans op een slechte uitkomst hoger gaat aanslaan, zal de beurs toch omlaag gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten