21 oktober 2012

samenvatting financieel nieuws van de afgelopen week

De winsten vielen tegen in de VS, vooral van technologie (Google o.a. met voortijdig uitgelekte cijfers over 15% minder opbrengsten per klik) en energie, maar ook GE en McDonalds. Vooral de omzetten waren onder consensus. Daardoor werd in de VS de winst van maandag tot woensdag op donderdag en vrijdagw bijna weer ongedaan gemaakt. Daardoor ontstond pessimisme over winsten in de komende kwartalen.
(plaatje Strategas)

Het macro nieuws was daarentegen zonder meer goed.
In de VS vielen de retail sales en industriële productie mee, was de Phillyfed, de belangrijkste voorloper van de ISM, duidelijk hoger en andere indicatoren voor orders waren ook beter. Het sentiment van de huizenbouwers NAHBMI, de beste leading indicator voor de huizenmarkt trok opnieuw iets aan. Starts en vergunningen schoten omhoog.
In China was het een een heel drukke cijferweek. Geld- en kredietgroei trokken wat aan. Retail sales waren beter, inflatie OK. Huizenprijzen stegen opnieuw licht. Het BNP groeide op jaarbasis slechts 7,4%, maar op grond van alle cijfers vond men nu toch overtuigend dat de economie uit aan het bodemen is.

In Europa daalden eindelijk na een heel lange tijd de Target2 saldo's van het bankwezen bij de ECB van Spanje (minder min) en Duitsland (minder plus). Dat is een signaal dat de bankrun in spanje etc aan het stoppen is. Men vergaderde met het IMF en legde zo via de zoveelste Eurotop de bodem voor compromissen voor een bankenunie. Andere plannen werden zoals te doen gebruikelijk deskundig doorgeschoven. De renteverschillen van de PIGS met Duitsland daalden verder.Geen opmerkingen:

Een reactie posten