7 oktober 2012

het goede nieuws van de afgelopen week

De belangrijkste graadmeters voor de Amerikaanse economie -de ISM en de werkgelegenheidsgroei- vielen flink mee.
De ISM was zowel goed voor de economie als de dienstensector. Dat wijst op een aantrekkende groei in het derde en vierde kwartaal. Nieuwe orders verbeterden.

De werkgelegenheidsgroei van het betrouwbaarste survey (establishment survey) was niet zo hoog, maar inclusief herzieningen en de langere werkweek was het wel sterk. Het veel kleinere household survey liet een spectaculaire groei zien. Omdat de werkloosheid op dit survey is gebaseerd daalde de werkloosheid behoorlijk (0,3%).
Vooral heel bemoedigend was dat de lokale overheden gestopt zijn met alleen maar ambtenaren ontslaan, men is terug op de oude trend: het ambtenarenapparaat dijt weer uit. De overheid drukt nu minder op de economische groei en voor wat betreft lokale overheden lijkt dit zo te blijven, dit gaat de invloed van het fiscale klif verzachten.

Het plaatje hierboven van Strategas laat zien dat de winkeliers in de VS een goede kerst verwachten: ze willen heel veel extra personeel huren (kennelijk zijn ze te lean and mean).
De consument durft ook weer een auto te kopen in de VS, de verkopen trokken meer dan verwacht aan vorige maand.

De geldgroei trekt aan in diverse landen. Het Funding For Lending programma van de Bank of England is succesvol in dit opzicht. In de VS heeft de kredietgroei de wind al iets langer mee. De groei van M1 is heel behoorlijk, ook in de Eurozone en vaak betekende dit een herstel van de economische groei (en was het oed voor het beursklimaat). Ook in Japan is de Bank of Japan bezig met extra geldgroei te creëren.

In Europa waren de PMI's niet zo best, maar er was wel een goede stijging te noteren in Spanje en Italië (naar nog steeds lage niveuas, maar deverbetrig telt).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten