11 oktober 2012

Frankrijk bashing overdreven, Spanje herstelt concurrentievermogen net als Griekenland

Bovenstaand plaatje laat zien dat het goed gaat met het herwinnen van concurrentievermogen door Spanje en Griekenland. De verbetereingen zijn spectaculair.
Het plaatje wordt echter vooral gebruikt om te laten zien dat het helemaal fout gaat met Frankrijk en in hun kielzog ook het VK en Italië. De afstand met Duitsland wordt steeds groter. Maar dan vergelijk je je met het beste jongetje in de klas. Frankrijk is de betere middenmoot en dat is goed genoeg als de euro niet kunstmatig omhoog gestuwd wordt zoals de afgelopen tien jaar gebeurde via quantitative easing in de VS en te grote aankopen door Japan en China om hun munten laag te houden tegen de euro daar dat tegen de dollar te moeilijk was.
 Het bovenstaand plaatje laat de buitenissige overschotten van Nederland en in mindere mate Duitsland zien en het mooie herstel van Spanje (dankzij instortende import). Aan de tekst in de grafiek kun je zien dat het tegenwoordig vooral gebruikt wordt voor Frankrijk bashing. Maar het tekort op de lopende rekening van Frankrijk is voorlopig nog behoorlijk evenwichtig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten