11 oktober 2012

Onroerend goed in VS herstelt, in Nederland nog in versukkeling


Being Gutsy Is Bringing Some Glory was de titel van het evrhaal in de WSJ vandaag waar de meest winstgevende transactie van het jaar werd behandeld: de verkoop van bovenstaand kantoor in Manahttan, gekocht in 2009 voor $600 miljoen en nu verkocht zo lijkt het voor $1500 miljoen door een tamelijk onbekende belegger (George Comfort).
De prijzen voor kantoren zijn gemiddeld bijna terug op het niveau van voor de crisis.
In Nederland zien we dat herstel van kantoren in de verste verten nog niet. Vanmorgen bediscussieerden we een en ander met Syntrus. Het beste deel van de Nederlandse kantorenmarkt begint ook steeds meer  besmet te raken met het virus van prijsdaling. Niemand durft nog kantoren te kopen. Het zal weer beginnen met het allerpopulairste onrorend goed, wie weet over 1,5 jaar. het betere middenstuk van de kantorenmarkt zou over 2,5 tot 3 jaar kunnen stijgen en het mindere stuk kan nog wel 5-7 jaar dalen. Ach brandde dat deel in de portefeuille maar af verzuchtte men.
Gisteren had je andere goeroes die stellig wisten te voorspellen dat het nog vijf jaar lang steeds moeilijker zal worden kantoren te financieren. 35% lenen van de waarde zal dan ongeveer het maximum zijn wat je los kunt peuteren van een bank.
Dat lijkt me wat te pessimistisch, maar we gaan de komende jaren nog wel te maken krijgen met verkopende buitenlanders. Als ik Duitser was zou ik liever in eigen land kopen en me ontdoen van dat Nederlandse onrorend goed. Nederland heeft ineens een slechte naam als markt voor onroerend goed, waar het eerst samen met Finland de veiligste onroerend goed markt van Europa was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten