29 oktober 2012

de metropijl, achtkamp klaverjassen en andere babyboomerbeslommeringen

Weer een (kleine) zorg minder: het metrogat is nu de Keizersgracht gepasserd, zoals je kunt zien aan de rode pijl, die aangeeft waar ze zijn met het boren van de metro Noord Zuid lijn. Geen verzakkingen, maar ik woon er ook net ver genoeg vandaan (150 meter).

Afgelopen zaterdag was de achtkamp klaverjassen met mijn exstudiegenoten uit Tilburg bij mij. Die achtkamp doen we nu al bijna veertig jar. Het is dus een stevige oude traditie om zo'n twee - drie keer per jaar elkaar weer te ontmoeten en onder het genot van steeds minder bier maar wel wat meer wijn de kaartstrijd te laten welgevallen. Dat is een stelletje babyboomers bij elkaar. We worden langzaam wel wat ouder. Ik moet opletten dat de leesbrillen niet vergeten worden. Verder was het flink klagen over de tandarts, die hun armoedeval aan het bestrijden zijn via de mondhygiënisten die iedereen bang maken met veel te grote pockets tussen de tanden  die bij het klimmen der jaren steeds meer toeslaan en je uiteindelijk een jammerlijk voortijdig einde bezorgen als je er niets aan doet. Via dure behandelingen met bacteriologisch onderzoek komt men op de antibioticatoer en met de nodige bijwerkingen. Maar och, als dat het enige is waarover je moet klagen, dan valt het wel mee.

De NRC had een hele bijlage (met koppen als: jongere in nood, kritiek op babyboomers is terecht, nieuwe zondebok: de babyboomers, de jongeren zijn verwend en hoofdkop: afrekening tussen de generaties, dertigers hebben de zwaarste lasten) hoe de jongeren op moeten gaan draaien voor de loden last van het steeds meer pamperen van de babyboomgeneratie met zijn VUT, hun rijkdom vanwege het kopen van een huis tegen weggeefprijzen. Ze zijn nog erger dan bonusgraaiers stond er weer eens. De jongere generatie prenten we in dat ze nooit zo rijk kunnen worden als de babyboomers. Ze worden steeds rijker terwijl hun kinderen steeds armer en onzekerder over de toekomst worden. Daar moet iets aan gedaan worden. Maar er is geen partij van dertigers die het onrecht van de 50plus partij bestrijdt, zo oppert Paul Schnabel. Misschien komt dat nog wel als de jeugd de moed opgeeft. Dat is natuurlijk nergens voor nodig. Pensioenfondsen zijn schatrijk en zullen echt wel meer dan 4% rendement gaan halen op lange termijn en dan blijkt de oude generatie plotseling bestolen door de jongeren die bijna allemaal nog veel ouder worder dan die babyboomers en de oude generatie met langlevenrisico opzadelen.
De wereld staat er helemaal niet zo beroerd voor (met uitzondering van enkele knoflooklanden), de meeste landen gaan het veel beter krijgen en dat moet kunnen met het huidige tempo van technologische vooruitgang. Ooit zijn we uitgedeleveraged, dat duurt geen twintig jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten