30 september 2012

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Spanje beheerste het nieuws het meeste. De angsten voor verergering van de eurocrisis kwamen een beetje terug, ondanks het bezuinigingsvoorstel van Rajoy met behoorlijk wat hervormingen. Dit voorstel vond genade in de ogen van Olli Rehn, d.w.z. Europa, maar niet in die van de eigen bevolking. Nog meer bezuinigingen, later met pensioen, de Spanjaarden trekken het niet meer. Rajoy heeft de absolute meerderheid en kan dus doorzetten wat hij ook maar wil. Op korte termijn heeft hij last van locale verkiezingen, maar daarna kan hij er weer impopulaire maatregelen doordrukken. Het Spaanse bankwezen kwam als verwacht door de stress test, er moet € 60 miljard kapitaal bij, waarvan € 40 miljard uit Europese subsidianten moet worden geperst.

In de VS werd de groei van het BNP over het tweede kwartaal teruggezet van 1,7% naar 1,3% door voorraadafbouw en in het derde kwartaal verwacht men nu 2% groei.
De consumptie steeg in augustus met 0,5% en het inkomen met slechts 0,1%. Nieuwe orders daalden 13% door minder vliegtuigen (altijd volatiel), zonder vliegtuigen was het niet erg veel omlaag. Initial claims voor werkloosheid gingen mooi omlaag. Huizenprijzen en verkopen verbeterden minder dan gedacht.
Bij de jaarlijkse herziening van de werkgelegenheidsgroei vond men 386.000 extra banen hetgeen gaat leiden tot neerwaartse herziening van de productiviteitsgroei en opwaartse herziening van het BNP.

In Amerika maakt men zich weer meer zorgen over het fiscale klif, na een hele periode dat men hier minder benauwd over werd. Het vertraagt nu investeringen op korte termijn. Qeternity viel steeds meer in ongenade en de Europese variant OMT  begint ook te lijden aan eerst zien dan geloven (zien= straks op grote schaal korte Spaanse obligaties kopen).

Obama lijkt in de polls een beslissende voorsprong te hebben genomen en ook in de senaat lijken de democraten de baas te blijven (dit was tot voor kort niet het geval).
Dat is in overeenstemming met het toegenomen consumentenvertrouwen (Conference Board +9).
In Europa vielde Duitse IFO iets tegen. Inflatie bleef stabiel.

 In diverse landen wil men meer aan hervormingen gaan doen. De vorige week beloofde Singh eindelijk iets te gaan doen in India, maar bijvoorbeeld ook in Brazilië en Mexico heeft men plannen (en Spanje ook, zoals gemeld).

De yuan werd plotseling heel sterk tegen de dollar. In China begint men kennelijk toch meer vertrouwen te krijgen in de economie, het monetaire beleid moet verruimd te worden om de kwakkelcijfers te doen veranderen in goede cijfers passend bij de machtsoverdracht begin november.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten