19 september 2012

QE3 in problemen

QE3 gaat tot een nieuwe stijging van het balanstotaal van de FED leiden. Dat van de FED is nog niet het grootste versus het BNP, maar het scheelt niet veel. Zwitsreland is de koploper geworden in de hardnekkige poging de frank op 1,20 tegen de euro te houden.
Ze kopen alleen nog lange staatsleningen en lange hypotheekleningen (mortgage backed securities van Fannie Mae en Freddie Mac) om zo maximaal de markt te manipuleren en een lagere hypotheekrente/ meer hypotheekverstrekking mogelijk te maken (in ieder geval is het goed voor de winst van Fannie en Freddie). De FED heeft geen afkeer van mortgage backed securities, heel anders dan Nederlandse pensioenfondsbestuurders die tegen geen enkele rente in geen velden of wegen meer mortgage backed securities op hun balans willen zien in hun matchingsportefeuille vanwege de onbekende potentieel verschrikkelijke risico's.
De dollar kreeg een oplawaai, 1,35 komt in zicht.
En er wordt uitgebreid de liefde verklaard aan goud door de beste beleggers zoals Ray Dalio die beleggers voor houdt dat je je niet hoeft te schamen als je in goud belegt (maar goed dat hij niet in Nederland woont, anders had hij van DNB een gevoelige tik op de neus gekregen voor zo'n vreselijke opmerking: DNB heeft toch niet voor niets de halve goudvoorraad verkocht voor een habbekrats?).

Voor olie geldt ongeveer hetzelfde

De ingeprijsde inflatieverwachtingen zijn nu hierdoor op een record gekomen. Dat gaat toch tegenstemmers bij de FED opleveren voor nog meer QE3: de markt dwingt een pauze in QE3 af als er nog meer ingeprijsde inflatie komt. Alhoewel, never fight the FED, de ingeprijsde inflatie lijkt nu toch wel overdreven, te hoge groei in de VS lijkt nog ver weg dankzij het fiscale klif.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten