18 september 2012

Nîmes

Na de krioelende mensenmassa's van Montpellier kwamen we in het ingedutte Nîmes met 145.000 inwoners, dit is wel een versie van Hilversum op zondag (heel rustig).
De spijkerbroekenstad (denim= de Nîmes) is vooral bekend van zijn overblijfselen uit de tijd  dat de Italianen, Romeinen het nog voor het zeggen hadden in Frankrijk.
Nîmes heeft de enige Romeinse arena die nog bijna helemaal overeind staat, het was ook een van de grootste van de Romeinen.
.


Zoals zo vaak was de arena bebouwd in de middeleeuwen. Dat is na Napoleon weer afgebroken en sindsdien houdt men er weer stierengevechten.
De koptelefoons leggen uitgebreid in het Nederlands uit wat er allemaal gebeurde in de arena als de gladiatoren gingen vechten. De spelen waren zeer belangrijk in die tijd. heel het openbare leven draaide om de arena. Nu zie je dit met golfen voor de netwerkers en voetbal voor het plebs.
Na wat klimmen hier de Magnus toren van waaruit je over Nîmes kunt uitkijken (en het militair kunt verdedigen).
De heilige waterbronnen vann Nemausus waaraan Nîmes zijn naam heeft te danken.
 De tempel van Diana.

2 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Peter,

    Ik was de afgelopen weken ook in Zuid Frankrijk. Op mijn verzoek heeft mijn vriendin de nieuwe mode collecties beoordeeld en haar conclusie is dat donkere kleuren toch wel de overhand hebben. De tijdgeest blijft (dus) negatief?

    Groet,

    Niels

    BeantwoordenVerwijderen