9 september 2012

goed nieuws afgelopen week


Het belangrijkste was de beslissing van de ECB om onder bepaalde voorwaarden, vooral uit te denken door de groep Knot, die heel wat nederigheid vragen van de eventuele steunaanvragers, samen met het ESM in principe niet gelimiteerde steun te geven an de 0-3 jaar staatsleningen van de nooddruftige landen. Het staartrisico van PIGS leningen wordt hierdoor danig gereduceerd, hoe erg Weidmann ook tegenstribbelt.
De rentes konden daardoor flink omlaag in de PIGS. De beurzen konden oom flink omhoog, zodat de daling van de beurzen in Spanje dit jaar nu minder is dan die in China.
De na-analyse van de conferentie van de centrale bankiers in Jackson Hole werd verder positief uitgelegd voor beurzen (en de goudprijs).

 Het economisch nieuws was over het algemeen niet erg opbeurend in de afgelopen week en de optimist ziet hierdoor QE3 als een zekerheid, maar de dienstensector lijkt wat overeind te krabbelen. Nu en dan is dit leidend voor het herstel van de industrie. Volgens Benderly is dit nu ook het geval en staat voor het eind van het jaar de ISM in de VS duidelijk hoger dan nu.

 In China zijn de huizenprijzen weer aan het stijgen in de meeste grote steden en die omslag is welkom, anders zouden de Chinezen zo maar wel eens wat minder vertrouwen kunnen krijgen.

Nederland staat weer in de top 5 van meest concurrerende landen in de wereld. In aantallen plekken vooruit was de sprong voorwaarts het grootste voor Kazachstan,Turkije, Bulgarije, Ecuador en Cambodja.

 Het momentum van de Global Leading Indicators van Goldman Sachs werd weer marginaal positief en dat is goed voor de cyclische klok, vooral door verbeterend sentiment voor de Belgische en Nederlandse industrie.

Het economisch nieuws had ook zijn meevallers. De economic Surprise indexen van de VS en Europa zijn bezig aan een mooie opmars. In de VS was er en goede stijging van de autoverkopen, werd de productiviteitstijging over Q2 opwaarts bijgesteld van 1,6% naar 2,2%, daalden de initial claims voor werkloosheid, daalde de werkloosheid, steeg de ISM non manufacturing naar 53,7  (die beter met groei BNP correleert dan ISM manufacturing),

Geen opmerkingen:

Een reactie posten