8 september 2012

goud bubbelt omhoog

Het plaatje hierboen laat het goudprijsmodel van Elfenbein (Crossing Wall Street ) zien. De goudprijs stijgt 8 keer wat de reële rente onder de 2% blijft in dollars.
De goudprijs bleef hier het afgelopen half jaar wat bij achter. De inflatie daalde een beetje waardoor de reële rente daalde (de korte rente is immers bijna 0), maar dat lijkt niet de hoofdreden voor de tegenvallend lage stijging van de goudprijs.
De goudprijs stijgt met de hoeveelheid liquiditeiten in de wereld mee. Hierboven een plaatje van de groei van de hoeveelheid vreemde valutareserves in de wereld, die zo enrom gestegn is door het oppotten van valutareserves door centrale banken van opkomende landen, sinds enkele ervan in 1998 door de grond gingen door gebrek aan valutareserves.
Die groei van de valutareserves  stokte eind vorig jaar in Azië (dat is dominant voor de groei van de valutareserves), maar dat lijkt weer voorbij: de groei van de valutareserves lijkt weer opnieuw te zijn begonnen.
De groei van valutareserves in de satellieten van China is weer begonnen en China is dan altijd solidair.
Dat is gunstig voor de goudprijs, net als de komende uitbreiding van de balansen van de centrale banken in de VS (QE3), Europa (aankopen ECB gaan ook al belooft men dat niet geheel sterel), Bank of Japan.

Bill Gross tamboereert daarom de laatsate tijd dat QE nog jaren doorzet en je je daarom met goud moet volladen, zie bijvoorbeeld http://jessescrossroadscafe.blogspot.nl/2012/09/bill-gross-i-am-leaning-to-gold-over.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten