8 september 2012

Sur le pont d'Avignon


De voorvader van Opa Pietje, zijn naamgenoot Pierre Certon, componeerde het lied Sur le pont d ` Avignon http://www.youtube.com/watch?v=VNfMkBcUJ-g in de 16de eeuw. Opa Pietjes voorouders waren Hugenoten die naar Nederland vluchtten misschien vanuit Orange/Lyon.
Het liedje werd pas populair toen het omgevormd werd tot een musicalliedje (operette) in de 19de eeuw.
De brug van Avignon gaat tegenwoordig niet langer naar de andere kant van de Rhône. Er zijn wat delen weggeslagen, zelfs nadat de houten brug door steen was vervangen was het water krachtiger dan de brug.

De heilige Benizet was de drijvende kracht achter de bouw van de brug rond 1200 vanuit het paapse Avignon naar de andere kant, Frankrijk. Hij, een jonge schaapsherder, had een goddelijke stem gehoord die hem de opdracht gaf een brug over de Rhône te bouwen. De autoriteiten waren hier niet zo voor in en zeiden dat er een flink rotsblok in de weg lag, dat eerst weg moest en niemand had dat voor elkaar gekregen. Benizet had niet veel moeite om dat ding weg te krijgen en toen moest men wel overstag: de brug moest er komen en na wat inzamelingen van gelden  begon men met de bouw.
Benizet richtte een kloosterorde van de brug op. Hij heeft zijn eigen kapel.

Gedanst werd er nooit op de brug, alleen in de kroegen onder de brug.
.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten