23 september 2012

Amerikaanse consument staat er beter voor (flow of funds FED)

Vorige week publiceerde de FED weer het kwartaallijkse overzicht van de bezittngen en schulden van Amerika, uitgesplitst nar huishoudens, bedrijven, overheid etc. Dat leidt tot de nodige beschouwingen. Ja, het bedrijfsleven zou veel meer kunnen investeren en ja, de huishoudens worden weer rijker.

De netto bezitingen van huishoudens ten opzichte van het BNP groeien weer, zij het langzaam. Men zit nog ver van de top van 2007 af, ongeveer op het niveau van 1998. Ik denk dat netto bezittingen versus inkomen langzaam stijgen in de tijd mee met de mogelijkheden iets te financieren. Vroeger, rond 1950 kon je haast geen hypotheek krijgen, er waren geen mortgage backed securities. Daardoor hoort bezittingen/ BNP nu hoger te zijn dan toen. Mensen als Woody Brock bestrijden dit, bezittingen/ BNP hoort een sooort constante te zijn (375%?)  net zoals kapitaal en arbeid op lange termijn een constant deel van de koek te zijn. Sommigen zeggen dat door de vergrijzing netto bezittingen/ BNP moet gaan dalen, omdat babyboomers alles moeten verkopen om straks niet van de honger om te komen of om nog enige zorg te kunnen betalen.
Voor de consumptie is het huizenbezit het belangrijkste (uit extra waarde aandelen consumeert men veel minder). De waarde van huizen is het tweede kwartaal iets gestegen, een breuk in de trend. De hypotheekschulden zitten nog in een dalende trend (vanaf top is er nu $1050 miljard minder hypotheekschuld, de daling komt vooral door afschrijvingen bij foreclosures). Netto wordt de consument daarom rijker.
Daaruit gaat hij straks meer consumeren. Niet veel, voorlopig praten we over iets als 0,1-0,2% van het BNP. Maar het is goed voor het vertrouwen, het helpt het midden- en kleinbedrijf dat moet lenen tegen de waarde van het onroerend goed. Daardoor wordt het effect toch groter.

Het plaatje van de Wall Street Journal laat een en ander gedetailleerder zien. In het tweede kwartaal hadden huishoudens ongeveer even veel bezit in huizen als in aandelen (na het derde kwartaal waarschijnlijk meer in aandelen ook al stijgen de huizenprijzen). Je kunt ook zien dat eindelijk er meer % bezit is van het eigen huis en dat het bezit via pensioenfondsen en verzekeringen niet veel kleiner is dan dat van huizen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten