27 september 2012

kritiek op FED begint ongelimiteerd te worden

De FED heeft beloofd zonder limiet QE, sindsdien Qeternity genaamd, te gaan doorvoeren zo lang de werkloosheid niet terug is op normale niveaus.
Dat kan heel lang duren
Bovenstaand plaatje uit de New york times geeft enige ernstige financiële crises weer. Zo bezien gaat het deze keer best goed in de VS. Kennelijk werkt QE wel degelijk.

Zo denken de economen er niet over. Ze beginnen steeds harder van de daken te schreeuwen hoe onverantwoord de FED en nog meer de Bank of England bezig zijn met quantitative easing.
Men ziet dat de economische groei niet als door een wonder is hersteld, maar laag is gebleven, braaf zoals door Reinhart Rogoff voorspeld, eigenlijk nog iets beter en men stelt dat de inflatie er zo veel door is gestegen dat QE slecht is voor economische groei.
Net zoals het bewijs niet geleverd is dat QE tot extra groei leidt, is het ook niet zo duidelijk of QE tot hogere grondstoffeprijzen leidt, zie plaatje hierboven.

Enige voorbeelden van commentaar op QE (bron Bianco)
The Financial Times – Hedge fund sceptics warn on ‘QE Infinity’ hun kritiek: de FED weet niet wanneer ze hun hand overspelen, wanneer ze moeten stoppen
CNBC – Why Fed Policy Just Like the NFL Refs: El-Erian De FED heeft niet de juiste middelen om de economie uit de brand te helpen, terwijl men dat wel van hen eist.
MarketWatch.com – The emerging headache of QE3: Andy Xie. De FED en de overheid hebben ervoor gezorgd dat de economie niet zo ver is weggezakt als gebeurd zou zijn bij marktwerking. Daarom kan het herstel nog niet van de grond komen. Forceren nu brengt nog meer ellende.
Edwards van Socgen kon uiteraard niet achterblijven: Global Strategy Weekly - Lowering equity weighting to minimum - “The Fed will destroy the world” (4p)

Economen beginnen nu er steeds meer van overtuigd te raken dat het commentaar hierboven juist was: Roosevelt verregerde de depressie met zijn gat in de hand, hij had niets moeten doen, dan was alles beter geweest. Archie Bunker had gelijk: hadden we die Herbert Hoover maar weer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten