23 september 2012

Samenvatting fiinancieel economisch nieuws van de afgelopen week

De markten deden het rustig aan deze week. Aandelen en grondstoffenprijzen iets terug, iets rentedaling. De inflatiepaniek nam een iets af. Niets bijzonders, dit gebeurt vaak in de laatste twee weken van een maand. De allerlaatse dagen van het kwartaal en het begin zijn dan meestal weer goed. De kwantitatieve modellen bij ons noemen de huidige rally bullish non herding, dus je krijgt steeds kleine terugslagen op bullish runs, denk aan de vele maandagen met dalingen sinds juni, (een en ander is niet trending, de markt heeft kennelijk een idee wat iets waard is: steeds meer met de zegen van alle belangrijke centrale banken ondanks de matige, maar niet langer verrassend slechte, macro).
De eurocrisis viel iets mee (al zag je dat niet aan de renteverschillen afgelopen week). Spanje plaatste met groot succes een 3-jaars staatslening en heeft nu dik in de 80% 2012 gefinancierd.

Men waarschuwt voor te veel optimisme nu de Europese politici weer in slaap zijn gesukkeld. De speculatie tegen Spanje is nog niet afgelopen, het geld vlucht nog steeds het land uit richting Duitsland en Luxemburg.

Het macro economisch nieuws had zijn mee- en tegenvallers. Meeviel de voorlopige PMI van Duisland, de huizencijfers in de VS (sentiment NAHBMI, verkopen, housing starts etc.), de Phillyfed (maar niet de minder belangrijke Empire State), de voorlopers van de ISM. Een en ander wijst op een kleine stijging van de ISM. De initial claims voor werkloosheid bleven aan de hoge kant zonder dat je orkanen er de schuld van kon geven.
De dollar werd iets sterker, maar niet tegen de yuan.

In Europa waren de voorlopige PMI's teleurstellend, alleen in Duitsland was er een mooie verbetering. De PMI's overdrijven op het ogenblik de slechte gang van zaken in Europa, maar het is duidelijk dat het derde kwartaal niet beter is dan het tweede (met uitzondering van Duitsland en het VK).

In Japan vielen de meeste cijfers wat tegen, o.a. nieuwe orders en de Tankan. Toch steeg de leading index.

In China was de HSBC flash PMI een fractie beter. De datum voor de troonsopvolging werd officieel bekend gemaakt en dat was een geruststelling.
In India verlaagde de centale bank de reserve requirement ratio voor banken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten