26 september 2012

Amerikaanse beurs vier dagen in het rood

Al vier dagen is de S&P in het rood gesloten en de Nasdaq deed het nog slechter dankzij o.a. Facebook.
Wat zit daar achter?
1. winstnemingen aan het eind van het kwartaal (dit vertelt men meestal andersom: de laatste dag van de maand en de eerste zijn gemiddeld de beste beursdagen van de maand). Het 20daags momentum was even te sterk geworden en nu moet de markt even uitrusten.
2. gedoe in Europa met OMT en nieuwe probelemen in Griekenland en onzekerheid over Spanje
3. Catarplillar gaf een inktzwarte voorspelling van de de toekomst tot 2015 en verder: 2012 zal nog redelijk zijn, maar het gaat niet goed met investeringen omdat het vertrouwen van ondernemingen weg is.
4. andere winstwaarschuwingen.
5. achterblijven van DJ Transport, SOX
d.w.z. twijfels aan de macro fundamentals, ook al gaat het beter met de huizenmarkt in de VS en het consumentenvertrouwen
6. zorgen over Qeternity: Bernanke is een gevaarlijke gek
 Voorlopig wijst de cyclische klok, hiervoor neem ik het plaatje van Goldman Sachs van het momentum van Global Leading Indicators, op zijwaarts bewegende koersen in de recovery fase en op een snel binnendringen van de expansion en slowdownfase waarin aandelenkoersen horen te stijgen (net als in eind 2010 en 2011).
De drie zorgen van de markt (Eurocrisis, macro VS en China) zijn sinds juni behoorlijk afgenomen, allen de zorgen over China zijn nog even hoog. Heel recentelijk zie je een kleine verslechtering in de eurocrisiss en VS macro. Voorlopig lijkt de trend nog omhoog (zoniet dan hebben de beren weer eens gelijk)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten