7 september 2012

Vienne

Van Lyon trokken we naar Vienne, 30 km zuidelijker.
Als kind was ik twee keer eerder in Vienne. Toen bezochten we de bezienswaardigheden niet, we moesten uitrusten van de vermoeienissen. We waren op weg naar de Rivièra met de auto en begin jaren zestig was dat niet zo eenvoudig, je moest door elke stad heen en er waren haast geen snelwegen. Gemiddeld 50 km per uur halen was al heel wat. We waren pas aan het eind van de tweede dag aanbeland in Vienne. Ik kan me er niet zo veel van herinneren. We logeerden in een hotel met restaurant waar een ober alle klanten moest bedienen. Dat was haast onmogelijk en het bestek vloog in het rond en zo werd toch iedereen bediend.

Vienne was vroeger een belangrijke stad, de Romeinen bouwden er een amfitheater en een hippodroom, terwijl het later een aartbisschopsstad werd voor de wijde omgeving.
Vienne wordt door de Rhône en de hoge bergwanden ingeklemd aan de ene kant van de stad en aan de andere kant ligt een ander klein deel van de stad.
De Romeinen legden dijken langs de Rhône en zo wonnen ze land dat ze gebruikten voor met name de hippodroom aan te leggen.
De paarden etc keerden bij de piramide (plaatje hierboven).
Zo'n hippodroom was groot en kon tig duizend toeschouwers bezig houden.
Stad langs de Rhône.
.

zoals Vienne er uit gezien zou hebben in de tijd van de Romeinen volgens een schilderij in het leuke kleine museum van de stad.
en het andere museum, lapidaire, inderdaad veel steen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten