15 september 2012

Update vierjaarscyclus


Voorlopig denk ik dat we nog in fase van de vierjaarscyclus zitten waarbij de koersen langzaam stijgen met nu en dan correcties, FG. Maar we zijn naar boven uitgebroken boven dit langzaam stijgende traject. Zitten we al in de snel stijgende fase GH, d.w.z. is c2 G of niet? Om nog in de fase FG te zitten moeten we in een lange vierjaarscyclus zitten.

Is dit een lange vierjaarscyclus of niet?
Na een lange cyclus komt vaak een korte (na 1982-1987 kwam 1987-1990)
Na een neergang van voorraadcyclus+ juglar + grote schok meestal een lange cyclus (2002-2007, 1982-1987).

De lengte van de vierjaarscyclus wordt voor een belangrijk deel bepaald door de lengte van FG, een periode waar de groei rond trend ligt, dit kan soms lang duren. In het basisscenario is het fiscale klif niet ernstig genoeg om de groei ver onder trend te brengen, is het meer van het zelfde in 2013 en misschien zelfs 2014 (dan komt er niet alleen een c3 maar ook c4 in fase FG).

Het andere verhaal is dat de markt heel enthousiast wordt over wat de centrale banken aan het doen zijn, er echt verlichting komt in Europa, de groei in de VS meevalt door o.a. de huizenmarkt.
Daarna maakt men ernst met het begrotingstekort in de VS en valt een en ander toch wat tegen, misschien ook door een schok zoals te hoge olieprijzen. De ISM stijgt van net geen 50 nu tot ongeveer 58 rond mei 2013 en dan valt deze terug richting 46 of iets dergelijks. Dat zou klassieke daling vierjaarscyclus zijn.

Ook is mogelijk dat we slechts een heel korte neergang in de vierjaarscyclus krijgen in 2013, vergelijkbaar met 1987 of 1998.
 
Een en ander is moeilijk te bepalen omdat we te maken hebben met langdurig verstorende factoren door de eurocrisis. We lijken naar een volgende, minder negatieve fase van de kredietcrisis te gaan. Dat zagen we al aan de Coppockindicator die enige tijd terug een koopsignaal gaf voor Europa. Dat Europese positivisme dwingt de Amerikanen tot meer positivisme en zo worden de koersfluctuaties groter (en dat bij een heel lage VIX)..
Met enig geduld ziet het er het komend jaar goed uit, maar er dreigt natuurlijk wel een derde correctie over een onduidelijke tijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten