9 september 2012

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Het besluit van de ECB om als een land steun aanvraagt bij EFSF/ESM onder bepaalde voorwaarden zonder limiet 1-3 jaars staatsleningen te kunnen gaan kopen maakte de marktvorsers blij, dat was beter dan verwacht gezien de sabotageacties van Weidmann en die strenge Klaas Knot. Het is een fraai staaltje moral hazard, maar het maakt lenen wel weer beter betaalbaar voor de PIGS, ook al zijn ze niet erg solvabel bij de huidige economische groei.
De rentes van Spanje en Italië konden fiks naar beneden hierdoor en niet alleen de 1-3 jaars rente, maar ook de 10 jaars rente kwam flink af.

In de na-analyse van Jackson Hole trok vooral de voordracht van Woodford de aandacht, dat centrale banken de rente via communicatie het beste kunnen manipuleren, niet met QE. Die communicatie zou dan een soort doel BNP moeten zijn en dat zo lang het BNP ver onder het potentiële pad is dat dan de rente extreem laag gehouden zal worden.
De blauwe lijn blijft nog jaren beneden de rode, d.w.z. de FED gaat straks melden dat ze ook in 2015 de rente laag houdt.

De werkgelegenheidsgroei van 96.000 viel tegen bij de consensus en de zonnige getallen van ADP, maar gezien de economische groei van het afgelopen jaar zit er niet veel meer in voorlopig. Dit zijn slechte cijfers, maar niet zo slecht dat ze de recessieangst aanwakkert. De werkloosheid daalde door een afname van de beroepsbevolking.

ISM manufacturing viel tegen en bleef beneden 50, maar ISM non manufacturing (services) ging omhoog naar 53,7 en samen is dit een groei van ongeveer 2% in de VS, geen recessie.
In de rest van de wereld waren de PMI's ook niet best en net als in de VS waren de verschillen ten opzichte van de vorige maand klein. Daling in China.
De dienstensector doet het veel beter dan de industrie.

De Economic Surprise Indexen van de VS en Europa kregen hierdoor geen knik (dankzij de dienstensector).

 In de VS vielen de initial claims voor werkloosheid, autoverkopen mee.
In Europa was het een misère, maar dat werd ook verwacht. PMI's waren zeer laag. De werkloosheid in Frankrijk liep 0,2% op naar 10,2% en daar verlangt men terug naar de hyperactieve Sarkozy die meer in beweging zou zijn gekomen de ellende te stoppen.
In Japan stegen de investeringen goed, in Duitsland was er een kleine stijging van de orders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten