29 september 2012

Orange, van het kasteel rest slechts een put

Orange heeft twee grote attracties: het Romeinse theater en de triomfboof.
Het Romeinse theater is het enige in Europa dat nog helemaal overeind staat, met hoge muur
Men is hier niet meer zo koningsgezind
Deze muur, die vind je nergens meer en is attractie 1 van Orange
.
De Romeinse triomfboog, waarop zelfs Louis XIV trots was.

Het kloppend hart van Orange in het centrum: ongelooflijk stil vergeleken met Avignon en Aix.

En dan de geschiedenis van de Oranjes. Orange werd ongelooflijk wlevarend toen de Oarnjes de baas werden. Via het edict van Nantes werd toegestaan dat de Hugenoten (zoals de voorvaders van opa Pietje) hier vrij mochten rondlopen. Dat ging af en toe gepaard met de nodige plunderingen toen ze machtiger werden dan de omringende katholieken, maar nadat Louis XIV de opdracht had gegeven het kasteel van de Oranjes met de grond gelijk te maken en het edict van nantes ongeldig werd verklaard waren de kansen gekeerd: men ging Orange plunderen.
Dit is over van het machtige kasteel van de Oranje Nassaus in Orange. Toen Willem koning van Engeland werd, werd het voor Louis XIV te gortig, te gevaarlijk en gaf hij opdracht het kasteel met de grond gelijk te maken. Dat is bijzondere grondig gebeurd.

Gelukkig was het uitzicht vaanfa de restanten van de utten van het machtige kasteel van de Oranjes prachtig, de grote klauterpartij was niet helemaal voor niets geweest.
Dit ding was de hoofdprijs bij het jaarlijkse boogschieten in de buurt van de triomfboog. uiteraard won onze koning stadhouder dit ding toen hij in Orange was. Je bent dan een jaar de papagaaienkoning van Orange.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten