2 september 2012

de afgelopen week


Ik ben weer terug van een vakantie in Zuid Frankrijk, een tocht door het Rhônedal met al die mooie steden en stadjes.

Hier ga ik de komende tijd over bloggen.

 In Frankrijk maakte men zich vooral zorgen over de fors stijgende werkloosheid en in mindere mate ook over geweld van/tegen minderheden/Europa. De populariteit van Hollande is enorm geduikeld en hij moet nu echt iets gaan doen na zijn wittebroodsweken. Dat gaat niet meevallen met zo’n begrotingstekort. Hij heeft de benzineprijs met 6 cent verlaagd en zint op drastischere acties.  De Fransen constateren dat het niet goed gaat met het Vieux Continent.

De komende dagen gaat men de speech van Bernanke uitgebreid uitleggen en voorlopig wijzen de tekenen erop dat dit op gunstige wijze gaat gebeuren.

 De ECB moet nog even de interne ruzies bijleggen, de uitspraak van het hof in Karlsruhe afwachten en de uitslag van de verkiezingen in Nederland (dat lijkt me niet zo belangrijk). Super Mario mocht niet eens zijn 65ste verjaardag vieren in Jackson Hole, laat staan wilde plannen ten tonele voeren. Voorlopig denkt Weidmann de plannen van Super Mario met alle denkbare middelen met succes te kunnen saboteren. Een Europees compromis betekent een zodanige verwatering van mogelijke steunaankopen door de ECB dat de markten hier gehakt van gaan maken. Geen goede week voor de PIGS dus. Door uitstel van het bekend maken van de plannen van de ECB tot na 12 september denkt Super Mario toch nog iets leuks voor de markten te kunnen doen.

Wat kwam ik vluchtig lezend nog tegen aan thema’s? Geklets over herinvoering van de gouden standaard (elk land dat dit doet krijgt de problemen van Spanje en Italië tenzij de overheidsfinanciën en bankgezondheid pico bello in orde zijn. Of verkoop van de Portugese en Italiaanse goudvoorraad (helpt maar weinig).  Illinois minder solvabel dan Spanje door gebrek aan pensioenhervorming (afstempelen van pensioenen aldaar naar goed Nederlands voorbeeld zou wonderen doen).

De republikeinse conventie met al zijn orkaanproblemen lijkt geen duidelijke keer te brengen in de kansen van Obama, maar zijn herverkiezingskansen brokkelen wel wat af. It is the economy stupid en die is zo zorgelijk voor Obama en Bernanke dat hun banen op de tocht staan.

De Case Shiller huizenprijsindex in de VS stijgt steeds sneller, men moppert al over nieuwe bubbels in diverse steden.
Ruw kijkend naar de 0,2% opwaartse herziening van het BNP in Q2 lijkt me een en ander gunstig (meer consumptie/minder voorraadopbouw, betere export).

Er wordt weer driftiger geschreven over een hard landing in China. De cijfers over het derde kwartaal zullen niet best zijn, maar er lijkt redding op komst daarna vanuit de overheid en de monetaire hoek.

 En de fiscal cliff? Ineens vindt 86% van de Amerikanen het onzin je daar druk over te moeten maken. Uiteindelijk, net iets te laat, komen de politici er echt wel uit.

Ik ben weer
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten