29 september 2012

weer een slechte beursdag, Spanje krijgt de schuld

Alweer ging het anders dan ik dacht voor het kwartaaleinde. Wat stond er een mooie dag op de beurzen in de weg, zoals normaal is op de laatste dag van het kwartaal? Zorgen over Spanje? Nou nee, dat werd door de geraffineerde voorstellen van Rajoy juist wat minder? Maakt de markt zich zorgen dat Monti wel langer blijft? Nee, integendeel. Is er iets mis met het rode gevaar? Nee de Chinese beurs was in een opperbeste stemming, dat Bo Xilai uit de partij is gezet kan de markt niets schelen, als men in de komende golden week maar met monetaire verruiming komt etc en dat zit er wel in. De tegenvallende Chicago ISM, andere poppenschuim als fractioneel tegenvallende groei van beschikbaar inkomen VS van 0,1% bij 0,5% groei uitgaven? nee.

Het is gewoon rebalancing na een outperformance van aandelen met 11% ten opzichte van obligaties die zorgt voor het opruimen van aandelen en de nodige koersdruk. De asset allocators kwamen onverdroten aanzetten met hun rebalancing orders; weg met aandelen, grijp je kans om obligaties tegen rente van boven 0% te kopen.

Angsten voor de eurocrisis komen wel weer wat op met protesten op straat, sabotageacties van de kernlanden om besteding ESM gelden te torpederen en ongeloof dat Spanje zo door kan tobben zonder steun aan te vragen. De 10-jaars rente vloog weer omhoog tot boven 6%. Is de nieuwe begroting geloofwaardig? De nieuwe stress test voor de banken? Inclusief steun van de ECB zou je zeggen van wel. De aangekondigde € 60 miljard extra kapitaal was precies in de prik van de consensus. Dat is op te hoesten en als het wat tegenvalt ook nog wel.

Rechtse rakkers als Rajoy kun je wel toevertrouwen de overheidsuitgaven terug te dringen, de belastingenniet te verhogen en mensen later met pensioen te sturen. Een en ander was genoeg voor Olli Rehn dat een en ander aan hervormingen meer dan genoeg was in de ogen van Europa. Het begrotingstekort is gebaseerd op een krimp van 0,5% van de economie en dat kan tegenvallen, maar een en ander is acceptabel.
Er was de laatste dagen meer goed nieuws over Spanje. Het laatste cijfer van de lopende rekening is onderstaand plaatje nog niet verwerkt, de eerste plus in heel wat jaren.
De concurrentiekracht van Spanje is flink toe aan het nemen en men hervormt eindelijk.
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten