10 februari 2010

Een nieuwe bubbel: verhalen over Griekenland


De E-mailbox begint verstopt te raken met verhalen over Griekenland. Collega’s vragen of ik nog meer verhalen over Griekenland nodig heb. Nee dus, tenzij ze iets nieuws te melden hebben. Het kan niet anders of de aandacht voor Griekenland moet nu afnemen, waardoor meestal het thema minder destructief wordt.
Griekenland is het slechtste jongetje in de klas qua overheidstekort, tekort lopende rekening, vergrijzing en overdadig beroep van de banken op de ECB.

Het is daardoor onontkoombaar geworden dat in Europees verband een reddingsboei naar Griekenland wordt toegeworpen in de vorm van een min of meer gegarandeerde liquiditeitsteun, zij het onder de nodige voorwaarden.
Gisteren maakte Griekenland bekend dat de uitgaven in december onvoorzien met € 6 miljard waren opgelopen. Men herzag het tekort 2009 van € 29 miljard naar € 38 miljard, ofwel van ruim 12% naar 16% BNP (publicatie van deze herziening in commentaar van GS leidde om 13.45 tot een daling van 2 punten van de AEX).
Het begrotingstekort van Griekenland had men niet meer onder controle, terwijl de pensioenbeloften in de komende jaren gaan zorgen voor fors hogere uitgaven (pensioenkosten gaan in Griekenland harder stijgen dan in welk EU land ook). Fiscale discipline ontbreekt in Griekenland. In de toerismesector vond men het door de crisis niet meer nodig om belasting te betalen, de fiscus moet dat toch eindelijk wel eens gaan begrijpen. Dat biedt kansen voor Griekenland: het is duidelijk dat men een deel van de zwarte economie wit gaat maken. Dan wordt schuld/BNP lager. Men moet dus enorm op gaan passen met voorspelling van de BNP-groei in Griekenland. Men gaat fiscaal flink afknijpen (8% reductie van overheidstekort belooft men, iets dat niemand gelooft, maar uitgaand van 16 i.p.v. 12% wordt het al gemakkelijker). Maar via het witten van het BNP kan de groei nog heel behoorlijk zijn.
Tot op heden is het verzet tegen de begrotingstekortreductiemaatregelen in Griekenland verrassend klein geweest. 2/3 steunt de (zeer onpopulaire) regering. Eens kijken of de stakingen van het overheidspersoneel deze week op niets uitlopen.

Italië wordt plotseling gezien als het sterkste land van de PIGS (Portugal, Italië, Griekenland en Spanje). Italië heeft het kleinste begrotingstekort, stimuleerde de economie helemaal niet in de Kredietcrisis. Het groeimodel van Italië is niet gebroken, wat wel het geval is bij Griekenland en Spanje (en Ierland).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten