1 februari 2010

De maffia winnaar in de Kredietcrisis


De maffia heeft garen gesponnen bij de Kredietcrisis. Ze hebben vorig jaar duidelijk meer verdiend volgens The Financial Times (http://www.ft.com/cms/s/0/69ee98fe-0b92-11df-8232-00144feabdc0.html?nclick_check=1). Dat kwam niet door meer pizzo (afpersingsgeld voor bescherming) of door betere omzet van narcotica. Het kwam door hogere woekerrente. Omdat de banken minder krediet verschafte, was men graag bereid meer te lenen bij de maffia tegen een wat (10%) hogere rente (N.B. rente niet per jaar, maar per dag).
Ik heb in mijn boek gesteld dat men zich niet te veel moet blind staren op banken als enige kredietverstrekker. Als die minder krediet verstrekken zag je in het verleden substitutie door andere partijen. Nu dus de overheid (met covered bonds aan banken), de centrale banken (het kopen van $1.500 miljard door de Fed etc.) of meer bedrijfsobligaties op de beurs of extra financiering door de Sovereign Wealth Funds. Ik ben dus de maffia vergeten.
De maffia deed het met een stijging van 3,7% tot € 135 miljard beter dan de staat Italië met -5%. De maffia was heel goed in kostenbesparing (€ 500 mln) doordat men met minder mensen toe kon. Men investeert € 26 miljard per jaar. Aan juridisische kosten gaf men ongeveer € 600 miljoen uit. Ondanks de grotere inspanningen om de maffia te bestrijden groeit en bloeit de maffia volgens het rapport van SOS Impresa.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten