13 februari 2010

Het is allemaal GreatVolgens velen zijn we van de Great Moderation (een periode waarin de groei steeds rustiger werd en het daardoor aantrekkelijker werd om steeds meer schuld te nemen) naar de Great Recession gegaan (vanwege het exploderen van de schuldbubbel). Deze recessie is gestopt via het Great Experiment (het drukken van geld door centrale banken door actief leningen te kopen en heel veel vrije reserves aan het bankwezen te geven). We zitten nu in de fase van de Great Recovery (het herstel wordt geweldig door de enorme fiscale en monetaire stimulering bij een hoge groei van de productiviteit). Volgens de pessimisten gaat dit gevolgd worden door de Great Inflation.
Afgelopen week hebben enkele brokers (ik las MS en SG) verkondigd dat de inflatie fors op moet gaan lopen, omdat anders de overheidsschulden ondraaglijk worden. Na de Tweede Wereldoorlog daalde de schuld/BNP weer tot acceptabele niveaus door inflatie en groei BNP. Hogere inflatie was het belangrijkste. Zie tabel+ plaatje van MS.
Rogoff adviseert de Amerikaanse regering te streven naar 4-6% inflatie, anders wordt het niks met schuld/BNP. Blanchflower van de bank of England adviseert hetzelfde voor het VK.
MS vindt daarom voor inflatie geïndexeerde leningen een koopje. MS vindt daarom ook dat de korte rente flink op moet gaan lopen (zie plaatje voor hun voorspelling)Ondertussen voorspelt men een deflatoire uitwerking van de Giekenlandcrisis. Men blijft maar elkaar zeer tegensprekende dingen melden over inflatie en groei.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten