9 februari 2010

Amerika, het land zonder zorg voor gezondheid en klimaat






Het onder- en bovenstaande is op basis van plaatjes van Strategas. Het is een politieke analyse waarom de democraten verloren in Massachusetts, de staat waar de democraten altijd horen te winnen (zelfs reagan kon hier niet winnen).

Ik dacht dat het overheidstekort veel zwaarder telde als reden om tegen de democraten te stemmen (de invloed van het tea party denken). Het is jobs, jobs, jobs en vooral ook de afkeer van het healthcare plan van Obama. Men heeft geen zin om voor de medische kosten van nieuwe mensen op te draaien in de VS, maar wil graag de eigen dure gesubsidieerde regeling houden. Amerikanen blijven dus voorlopig gemiddeld wat eerder doodgaan dan de rest van de OECD-landen. Zo is Amerika zijn eigen vorm van euthanasie aan het ontwikkelen (geen goede [eu] dood [thanasie], maar goedkope dood, [iets als fthenosthanasie]).
Het ziet er naar uit dat het banenherstel net op tijd komt voor de democraten om een totale verkiezingsramp te voorkomen. Ik denk dat Han de Jong van de ABN AMRO gelijk heeft dat we deze keer een jobrich recovery krijgen (zie plaatje van hem).

Het ziet er naar uit dat een zwaar verdund healthcare plan nog kans van slagen heeft (56%).

Opvallend is ook dat een beter milieu (cap & trade wetgeving) helemaal niet heeft gespeeld in de keuze.
Dat is het terrein waar je de scherpste tweedeling ziet tussen democraten (vinden wel dat iets moet gebeuren) en republikeinen (global warming is onzin, vertrouw op God en het komt goed). Het is volkomen duidelijk dat de Groene Revolutie niet door Amerika gedragen kan en wil worden. Gelukkig hebben we China, de nieuwe redder van de wereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten