15 februari 2010

Zelfs volgers van Emerging Markets zijn oeverloos pessimistisch

Het pessimisme had de overhand bij de presentatie vanmiddag van Arthur Budaghyan van BCA (Bank Credit Analyst) over Emerging Markets in de Global Debt Supercycle. Onder goedkeurend gemompel verkondigde hij zijn onheilsboodschap. Mijn medeluisteraars vielen als een blok voor zijn pessimistische analyse voor China en enkele andere landen zoals vooral Zuid Afrika. Niet iedereen is zo pessimistisch bij BCA, maar Arthur wel.
China loopt gewoon 10 jaar achter op de VS in de kredietcyclus.Het herstel na 2008 is vergelijkbaar met dat na 1998: na korte tijd gaat het veel erger mis (2000). De koersen van Emerging Markets lopen voor op die van het westen. Vooral small caps van Korea zijn adequate leading indicators voor het koersverloop van de S&P (maar zoals het CDA leert in reactie op rapport Davids: het moet adequater zijn). The only way is down.
Small caps van China zetten een dubbele top en dan komt de Untergang. Bij Chinese aandelen is die tich procent. Dus kom maar terug als Chinese aandelen nog een dikke 25% dalen. De fundamentals van China zijn nog goed: hoge groei, hoge besparingen, veel investeringen, gezonde groei van de consumptie maar China gaat enorm verkrappen omdat de onroerend goed markt overkookt.Zie de grafieken over Sjanghai. De bouw krijgt te maken met veel minder groei.Op mijn opmerking dat het wel meevalt met de stijging van de huizenprijzen in China (5% de afgelopen jaren bij veel hogere inkomensstijging) wees hij op de overspeculatie op Sjanghai en Beijing (vooral commercieel onroerend goed). Uit zijn grafieken blijkt duidelijk flinke afzwakking van de groei in de bouw.
Het huidig herstel is gebaseerd op voorraadherstel. Dat is slechts tijdelijk. Oplopende voorraden zijn slecht voor aandelenkoersen.
Voor China komt het op termijn echt wel goed. Voor de VS moet je al veel geduld hebben. Europa is verdoemd. Vooral de Turken zijn helemaal op de verkeerde weg door te proberen vooral meer te exporteren naar Europa. Die afhankelijkheid van Europa is een van de weinige zwakke punten van Turkije.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten