26 februari 2010

Groei werkgelegenheid VS komt echt welIs het wachten op Godot of komt er licht in de cijfers volgende maand als de sneeuwstormen de cijfers niet negatief vertroebelen?
Er worden nog steeds te veel mensne ontslagen, zo laten de initial claims zien (regressieanalyse maakt plausibel dat initial claims onder 390.000 moeten komen voor stijging werkgelegenheid).
De advertenties laten zien dat het aannemen van mensen aan het verbeteren is. Firing is matig maar hiring verbetert snel dus. (zie plaatje GS). De plannen om meer mensen aan te nemen zijn heel plotseling opgekomen, pas heel recent, zo rond januari 2010.
GS knoopt daar een tabel aan vast dat het vele jaren gaat duren voor de werkloosheid voldoende gedaald is.
Mijn conclusie op basis van die tabel is dat de economische groei kennelijk meer dan 5% zal zijn in de komende paar jaren in de VS. Ik durf dat haast niet te zegggen, maar dat levert het meest consistente groeiverhaal op voor gelovers in de wet van Okun en hoge productiviteitsgroei omdat het bedrijfsleven zo sterk staat (en hoge winsten niet wegbelast worden, maar men eerst nog mag profiteren van de belastingvoordlen van het wegwerken van de verliezen van de afgelopen jaren).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten