23 februari 2010

Obama gaat ten aanval voor gezondheidszorg


De huidige correctie op de Amerikaanse beurs wordt vooral toegeschreven aan Griekenland en China, maar men begint ook te twijfelen aan de chaos in de Amerikaanse politiek. De plannen voor gezondheidszorg beginnen steeds meer te verzanden. In de senaat zijn geen 60 stemmen te winnen voor een aangepast plan zo denkt Strategas. In het congers moet het gedrocht van de financiële versie goedgekeurd worden die de senaat al goedgekeurd heeft. Zelfs dat begint moeilijk te worden. Dat komt o.a. door de oppositie tegen het vergoeden van abortussen. De plannen zijn zo onpopulair dat elk democratisch congreslid dat nauwelijks kan winnen in de verleiding komt om tegen te stemmen.
Obama gaat de komende weken weer campagne voeren voor zijn plannen en toestemming vragen voor aanpassingen. Die aanpassingen kunnnen volgens Strategas niet goed gaan vallen bij de republikijnen. Naar verwachting gaat Obama wel hierdoor weer populariteit winnen. Maar de gezondheidszorgplannen zijn een drama voor de democraten. De kosten zijn een groot probleem, dat is absoluut slecht geregeld (er moet meer zorg komen met toenemende schaarste aan artsen, dat drijft de prijzen excessief op volgens Woody Brock). Daarom is niet geloofwaardig voor veel kiezers die al verzekerd zijn van gezondheidszorg dat de zorg niet achteruitgaat en niet veel duurder wordt.

De verkiezingen gaan overigens eigenlijk slechts over één ding: banen, banen, banen. Alle andere thema's zijn bijzaak (zie plaatje Strategas). De banengroei vanaf maart moet dus de democraten gaan redden en als de banengroei niet overtuigend is, dan zullen de democraten de verkiezingen verliezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten