21 februari 2010

Budaghyan: op lange termijn India 1

Budaghyan van BCA zet voor de lange termijn India op 1 als beste beleggingsland. Op korte termijn vindt BCA India overigens te duur en met de dreiging van te veel renteverhogingen niet koopwaardig.
Op lange termijn moet je volgens Budaghyan (en natuurlijk ben ik het eens met zijn redenatie hierna) vooral landen kopen waar kapitaal schaars is en het overheidsbeleid op groei gericht is. In India is kapitaal nog lange tijd schaars (zeker gezien de ambitieuze plannen van de regering voor investeringen in infrastructuur in de komend tien jaar). Daardoor heeft India het hoogste rendement op eigen vermogen van alle belangrijke landen.
De demografie van India is zeer gunstig, veel beter dan China en zelfs landen als Brazilië. Het aantal werkenden gaat groeien als kool.
Heel positief is ook de snel stijgende spaarzin in India. De middenklasse spaart nu meer in India dan in China.
Budaghyan ziet om die redenen niet alleen veel kansen in India maar ook in Indonesië en Turkije. Brazilië is ook redelijk maar hij wordt pas echt positief als er nieuw politiek elan komt (d.w.z. als Lula de verkiezingen verliest). Zuid Afrika kan geen goed doen bij Budaghyan vanwege de politiek, waardoor de productiviteitsstijging het bouwputje in gaat (alle investeringen gaan naar de bouw voor Olympische Spelen/ wereldkampioenschap voetbal in plaats van in software & equipment). De consument heeft veel te veel schuld (80% BNP, on-Emerging Markets-achtig)en de loonstijgingen zijn te hoog vergeleken met de productiviteitstijging.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten