28 februari 2010

This time is different: vrouwen

De laatste tijd word je overspoeld met mensen die melden dat het deze keer anders is.
Deze keer blijkt 20% van de mensen kwetsbaar voor Avatar hoofdpijn vanwege te lang kijken door 3D brillen. Problemen met baanwisseling gaan niet alleen meer over problemen op de arbeidsmarkt.
Deze keer komt er (volgens de consensus, niet volgens mij) geen krachtig herstel na een diepe recessie en gaat het zoals normaal is in een bananenrepubliek die alweer in een financiële crisis zit.
Het macro economisch nieuws laat voor de industrie een normaal V-herstel zien en de werkgelegenheid in de VS herstelt ook volgens een V: van enorm negatieve werkgelegenheidsgroei naar snel minder negatieve groei. Die trend zal -ongeveer iets verzwakt misschien- doorzetten en leiden tot werkgelegenheidsgroei vanaf maart en weer wat later dit jaar tot mooie werkgelegenheidsgroei.

Toch is er bij deze crisis wel een en ander echt anders:
In de eerste plaats is het de krachtige groei in Emerging Markets die voor de eerste keer voldoende is om als motor voor de wereldeconomie te dienen (in plaats van de VS en Europa).
In de tweede plaats is het de opkomst van het inkomen van vrouwen. In Vrij Nederland van deze week ("Dames gaan voor" door Annemiek Leclaire en Map Oberndorff) stellen ze dat dit een nog grotere kracht is. Volgens BCG verdienen mannen in de wereld $23.400 miljard en vrouwen $ 10,500 miljard. Maar vrouwen gaan in de komende vijf jaar $5000 miljard meer verdienen. Dat is een enorme push voor de groei in de wereld.
In Nederland gaan vrouwen (relatief) snel meer verdienen. Dat komt omdat jonge vrouwen een betere opleiding afmaken. Het human capital stijgt bij vrouwen veel en veel harder dan bij mannen, die vroeger nog konden profiteren van hun gemiddeld hogere opleiding. Dat hogere human capital is al duidelijk zichtbaar bij vrouwen onder 35 jaar: tussen 25 en 35 jaar is 38% van de vrouwen hoogopgeleid en 34% van de mannen. In sommige beroepen (zoals in de advocatuur tussen 25 en 30 jarigen) verdienen jonge vrouwen al meer dan hun mannelijke leeftijdsgenoten.

Die opkomst van vrouwen geeft een nieuwe push aan individuen als macht: vrouwen kunnen nu meer kiezen. In VN stelt men dat vrouwen een maatje gaan kiezen om 30 te worden, dan iemand om kinderen te krijgen en dan als die verbintenis ook mislukt een LAT-relatie, zoals nu al veel vaker aan het gebeuren is met vrouwen van 45+.

De tijdgeest laat een grotere macht voor bedrijven toe: ze mogen meer winst maken over hun geïnvesteerd vermogen als er schaarste aan kredieten is.
De periode waarin het erop leek dat de machten in de samenleving richting zorg (care) gingen met opkomst van overheid en werknemers en in de ban doen van individueel gedrag en bedrijfsleven is weer om aan het keren richting het oude pad.
Net als altijd zorgt een crisis voor voorzichtigheid: verkiezingen wil men winnen met de belofte van meer veiligheid (freedom). Ook het in de hand willen houden van overheidsuitgaven is populairder aan het worden.
Voor een uitleg van de domeinen van de tijdgeest (freedom, care, justice) zie ons boek bladzijde 111-113.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten