25 februari 2010

Initial claims en ECRI wijzen op beperkte afzwakking groei VS



Vandaag werden we opgeschrikt door een flinke stijging van de initial claims, de eerste aanvragen voor werkloosheid vorige week. De correlatie van de verandering hiermee met het BNP is heel sterk (49% van variantie kun je hiermee verklaren sinds 1998). Aanvankelijk leken de initial claims aan te geven dat de groei in het eerste kwartaal van 2010 ongeveer even hoog kon zijn als in het vierde kwartaal, maar nu moet je eerder aan 4,5% denken (zie onderste plaatje).
De stijging van de afgelopen week kwam voor een behoorlijk deel voor rekening van staten die veel te lijden hadden van de enorme sneeuwval een paar weken geleden, waardoor de verwerking van initial claims achterstand had opgelopen die nu verwerkt is.

Ook de afzwakking van de wekelijkse indicators van ECRI geven aan dat het groeimomentum van het BNP over het hoogtepunt heen is. De ISM zal nauwelijks nog kunnen oplopen (zie bovenste plaatje). Net als bij de initial claims betekent dit nog niet dat de Amerikaanse groei onder de 4.5% hoort te komen in het eerste kwartaal van dit jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten