14 februari 2010

Artikelen in Barron's deze week overwegend optimistisch

Barron's is het belangrijkste beleggingsblad in de VS. Wat er in de Barron's staat beïnvloedt de koersen na het weekend (vooral de aanbevelingen voor individuele aandelen). Een optimistische trant van de artikelen gaat vaak samen met een beter Wall street op de dag erna.
Of dat nu weer gebeurt blijft onzeker. Na Presidents Day (maandag) gingen de koersen meestal omlaag op de volgende dag/ rest van de week.
Het gewoonlijk best gelezen interview van een interview met iemand die zijn beursvisie geeft heet: UP! (Paulsen, strateeg van Wells Fargo). Hij is optimistisch en ziet het huidig herstel erg lijken op dat van 1975 en na 1982.
Kasriel van Northern Trust, aangehaald in een ander populair artikel, stelde dat van de huidige fiscale stimulering in de VS nog maar weinig uitgegeven is. 70% komt in 2010 en later. 56% van de belastingverlagingen. In 2010 wordt de fiscale stimulering daardoor groter en niet kleiner dan in 2010. Het beleid van geld drukken en flinke overheidsstimulering is precies goed. Je krijgt goede, hoge groei en men moet het beleid daarom niet veranderen (FED moet royaal blijven en overheid moet niet met nog meer cadeautjes aankomen). Barrons rolt haast van de stoel dat een gezeghebbend econoom het overheidsbeleid goed vindt.
Kasriel zegt ook dat krediet niet het probleem is van midden- en kleinbedrijf. Men meldt maar een groot probleem: gebrek aan verkopen. Als de economie meevalt, dan gaat het ook goed met de verkopen. Dus het vertrouwen van midden- en kleinbedrijf gaat echt wel stijgen in de komende kwartalen.
Gene Epstein heeft een artikel (credit crunch? Look again!) waarin hij vindt dat de groei van de consumptie meevalt op basis van de meevallende detailhandelverkopen in januari en hij ziet helemaal geen credit crunch bij de consument.
Een ander artikel zegt dat de VS het goed doet vergeleken met Europa en dat men daarom niet bang hoeft te zijn dat de Chinezen hun surplusgeld in Europa gaan beleggen in plaats van in de VS. De euro zou wegzakken naar 1.19 versus de dollar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten