3 augustus 2010

Amerikanen gaan sparen als gekkenZoals gewoonlijk gingen de cijfers voor de spaarquote omhoog nij de jaarlijkse herziening van de groeicijfers voor het BNP in het verleden. Deze keer zelfs iets meer dan normaal. De consument spaart nu meer dan 6% van zijn beschikbaar inkomen en zijn schuld gerelateerd aam het beschikbaar inkomen daalt snel (ongeveer zoals verwacht door de meesten, o.a. ook zo aangegeven in ons boek). Plaatje van lombard Street en Paul Mortimer Lee.
Om de een of andere reden schrijft men bijna zonder uitzondering bij dit spaarplaatje dat consumptie nog steeds heel erg geraakt wordt door hogere besparingen, omdat de besparingen nu reeds voldoende zijn of bijna voldoende, namelijk in de 6-8% range. Amerikanen gaan als gekken sparen, want dat is het nieuwe normaal. Als een soort magic pudding gaan ze hoe veel ze ook sparen steeds meer sparen.

Het is zonneklaar dat de bespringen gaan dalen als de werkloosheid daalt en gaat stijgen als de werkloosheid gaat stijgen in de VS. Ongeveer dezelfde mensen die zeggen dat men meer gaat sparen omdat de besparingen reeds voldoende zijn zeggen ook dat de werkloosheid hoger zal worden omdat hij al zo hoog is. Voorlopig hanteer ik de logica andersom: omdat de werkloosheid zo hoog is zal deze gaan dalen en daarom zal de spaarquote ook gaan dalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten