23 augustus 2010

De koffie wordt duurder. Koffiecyclus Brazilië


De laatste tijd is de koffieprijs heel veel gestegen, koffie is in twaalf jaar niet zo duur geweest op de grondstoffenmarkt. Sommige koffieproducenten hebben daarom beloofd de prijzen voor een pak koffie te gaan verhogen.
Speculanten krijgen de schuld, die inspelen op de daling van de koffievoorraden vanwege een slechte oogst vorig jaar.
Het plaatje van Bianco laat bovenaan zien dat de koffieprijs heeft gedaan, daaronder wat de grondstoffenbeleggers aan het doen zijn (dat leidt de koffieprijs vaak een beetje) en daaronder het afdekken van grondstoffenproducenten. Deze hebben vaak op het hoogtepunt van de prijzen extreem negatieve posities en andersom.
Kijkend nar dit soort posities kan de koffieprijs zelfs nog wat verder stijgen.

Dit jaar is de oogst niet genoeg beter dan zou moeten volgens de koffiecyclus van Brazilië. De koffiecyclus van twee jaar voorspelt voor volgend jaar weer een slechte oogst in Brazilië, vooral voor de koffiesoort Arabica, onontbeerlijk voor espresso's. Elk jaar met goede oogst wordt afgewisseld met een slechter jaar in de koffiecyclus. Het weerfenomenen La Niña maakt de angst voor tegenvallende koffieoogsten volgend jaar groter (maar een extra goede oogst na oktober dit jaar is ook mogelijk).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten