24 augustus 2010

Splits pensioenstelsel in tweeën

Vandaag had het NRC deze kop boven een artikel van Kalse over Roëll van de Kasbank denkt dat moet gebeuren om uit de pensioencrisis te komen. Roëll had drie aanbevelingen: verhoog de rekenrente, verbeter de governance zoals Frijns voorschrijft en ten derde splits het pensioenstelsel in een collectief spaardeel en een individueel spaardeel.
Een deel zou dan collectief blijven (inclusief afstempeligsmogeliijkheden, maar met enige solidariteit) en een deel individueel, vooral bij neiuwe deelnemers.
De nieuwe deelnemers mag je kennelijk afschepen met iets minderwaardigs terwijl je er toch solidariteit van eist (dat is een voorbode wat er gaat gebeuren in Nederland: als Wilders voldoende haat gezaaid heeft over de moslims en dat de zondebokken zijn, schakelt men over op het benoemen van de babyboomer als zondebokken die de jeugd electoraal tot de draad uitkleden).

Is die splitsing echt op handen? Als de rente zo laag blijft is het onvermijdelijk. Zelfs bij uitsmeren van premies tot je 67ste in plaats van je 65ste kom je dan niet tot een betaalbare pensioenpremie. De suggestie van Roëll zal dan overgenomen moeten worden voor bijvoorbeeld inkomens die leiden tot een pensioen dat in aanmerking komt voor de Bos-belasting (opgebouwd extra pensioen meer dan 10.000 euro per jaar).
De roep om individueel beleggen zal ook flink toenemen als pensioenfondsen gedwongen worden alles of bijna alles te beleggen tegen de huidige lage rentes. Allicht heb je een goede kans met een gespreide portefeuille ongeveer zoals de pensioenfondsen gemiddeld hadden een veel beter resultaat te boeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten