19 augustus 2010

Gaat de rente naar 0 of lager?

Willem Buiter van Citigroup en de gedroomde opvolger van Nout Wellink staat een negatieve korte rente voor als strategie van centrale banken.

El Erian van Pimco verkondigt met verve dat deflatie of zeer lage inflatie (aan echte deflatie geeft hij 25% kans, d.w.z. de kans op een nieuwe recessie)onafwendbaar is en er steeds meer gespaard wordt door vooral de babyboomers, de Sovereign Wealth Funds (vooral de grote oppotfondsen van Opec/Noorwegen en Singapore)en de Aziaten in het bijzonder. Daardoor is er een ontzettende schaarste aan de echt veilige staatsleningen van de VS en o.a. Duitsland ontstaan.

Diverse economen stellen daarom dat hun begrotingstekorten dus echt veel en veel te laag zijn. Vooral landen met grote overschotten op de lopende rekening oals Nederland zouden hun overheidstekorten enorm moeten vergroten (onze politici van VVD en CDA weten gelukkig beter: je moet zuur en nog veel meer zuur toedienen en dan vlak voor de verkiezingen een toefje zoet, dan werlies je bij de verkiezingen ten minste niet zo verschrikkelijk veel zetels aan de PVV; hun misschatting is dat er vervroegde verkiezingen komen, voordt ze aan het toefje zoet toe zijn. Maar misschien is dat niet zo erg, omdat zo veel mensen snakken naar een nieuwe recessie zoals het NRC al meldde).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten