27 augustus 2010

Rentebubbel in gevaar?


Bernanke schonk niet zo'n duidelijke taal op het symposium van Jackson Hole. Hij gaf wel aan dat als er kwantitatief verruimd moest worden dat bij voorkeur via opkopen van leningen moest gebeuren, maar gaf geen duidelijke aanwijzingen dat er een onmetelijk grote koop van staatsleningen op handen was. kennelijk overtuigde hij ook enigszins dat de Amerikaanse economie niet al te erg aan het afzwakken was al zou de groei voorlopig te laag blijven voor voldoende daling van de werkloosheid.

De markt had kennelijk op grotere toezeggingen van quantitative easing gerekend en de lange rente steeg 0,15% (ook omdat de bijgestelde BNP cijfers over het tweede kwartaal minder slecht waren dan men vreesde).

Op het plaatje (bijgewerkt tot en met gisteren) kun je zien dat de de stijging van 30-jaars Duitse staatsleningen (total return, koersstijging plus opgelopen rente) sinds half 2009 tot nu ongeveer vergelijk was in omvang en duur met wat in 2004-2005 gebeurde.
Deze keer is het laatste stuk net als eind 2008 bijna recht omhoog geweest. Dat is overdreven en verdient een stevige correctie, veel meer dan de bepaald niet misselijke rentestijging in de VS vandaag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten