31 augustus 2010

Update Nieuw Normaal versus Oud Normaal 10-5

De laatste stand voor Nieuw Normaal versus Oud Normaal op 18 juli was 6-3. Nu is het eerder 10-5. Het Nieuwe Normaal scoorde met de lage groei in de VS in het tweede kwartaal, de tegenvallende werkgelegenheidsgroei in de VS in de laatste maanden, de slechte/ negatieve groei in Spanje, Portugal en Griekenland, de forse negatieve groeibijstellingen voor de groei in de Vs door de consensus inclusief invloedrijke brokers zoals JP Morgan, Morgan Stanley (en in mindere mate GS etc.).

Het Oude Normaal scoorde met de 9% groei in Duitsland in het tweede kwartaal en de 45% groei in Singapore. In die landen is het herstel net zo krachtig of krachtiger dan de neergang, zoals gebruikelijk was in het Oude Normaal (de stelling van Zarnowitz: hoe erger de recessie, des te sterker het herstel).

Het Nieuw Normaal lijkt nu beslissend uit te lopen op het Oude Normaal voor die landen die te maken hebben met grote schuldenproblemen zoals de VS en de nodige Europese landen. D.w.z. je moet toch rekening rekening houden met behoorlijke tegenwind voor de economische groei in de komende jaren tot ongeveer 2015. Desalniettemin kan er toch nog wel 2-3% groei komen in diverse van die landen na de groeiafzwakking.

Het Oude Normaal staat nog goed overeind in de meeste Emerging Markets, met ongeveer 75% van de wereldbevolking (in totaal woont 85% van de wereld in Emerging Markets). Daar komen nog de nodige landen bij, waaronder de rijke op Azië gerichte landen als Australië, Singapore, Korea, Taiwan en diverse Noord Europese landen als Duitsland, Scandinavië en hopelijk Nederland.

1 opmerking:

  1. I am really glad to read this webpage posts which includes tons of useful information,
    thanks for providing these information.

    Here is my webpage acoustic guitar chord

    BeantwoordenVerwijderen