22 augustus 2010

Bernanke is bang

Een deel van de grote rentedaling van de afgelopen weken is toe te schrijven aan het volgens intimi overlopen van Bernanke van het neutrale kamp naar het kamp van de duiven. Binnenkort krijgen de duiven versterking van de twee nieuwe (nog niet benoemde) stemgerechtigde leden.

Tot verbazing van de intimi had de FED vorige week besloten om de aflossende hypotheekpakketten weer terug te kopen. Dat is kwantitatieve verruiming en Bernanke c.s. hadden vooraf gezegd dat ze hierover nog niet gesproken hadden. Men verwachtte daarom hooguit een toespeling in de FED- verklaring dat er aan een of andere vorm van kwantitatieve verruiming gedacht zou woren zoals aflossende leningen terugkopen.
De FED straalde hierdoor uit veel pessimistischer te zijn geworden over het herstel van de Amerikaanse economie.

De afgelopen week liet Bernanke uitlekken in enkele stappen minder optimistisch te zijn geworden.

Wat gaat Bernanke op Jackson Hole conferentie vertellen?
Dat is vrij onduidelijk, maar waarschijnlijk gaat hij uitleggen dat hij iets moet doen omdat de werkloosheid te hoog is, ook al komt er geen recessie. De economische groei in het herstel is gewoon te laag om echte daling van de werkloosheid te krijgen. De economsiche groei moet gewoon hoger worden, vooral omdat er geen inflatie maar een deflatierisico is.

Eigen interpretatie: Bernanke gaat zeggen waarom FED kwantitatief moet stimuleren via opkopen staatsleningen. Omdat de economische groei in het vierde kwartaal van 2010 nog niet aantrekt, komt er dan een versnelling in de kwantitatieve aankopen.
N.B. Jackson Hole is de jaarlijkse conferentie waar centrale bankiers/ wetenschappers/ FED vorsers bij elkaar komen en waar vaak belangrijke verhalen verteld worden. Vorig jaar maakte Bernanke duidelijk dat de rente ) bleef ook als de werkloosheid zou dalen, zo lang het niveau van de werkloosheid te hoog was (en na 1% daling was die nog steeds te hoog)

Verwacht Bernanke nu een recessie?
Nee, dat verwacht Blinder/ Rosenbaum van de Observatory Group beslist niet. Bernanke verwacht een groeiafzwakking tot beneden de potentiële groei die niet te lang duurt. Eind dit jaar verwacht hij al weer groeiherstel. Dat was een verrassing voor mij. Ik zie de opleving pas in het tweede kwartaal of derde 2011 komen.
Het probleem is dat de economische groei niet hoog genoeg meer is (en na het nieuwe groeiherstel zal worden) om de werkloosheid te doen dalen. Als de werkloosheid beneden 7% zou zijn, had Bernanke daar niet zo'n probleem van gemaakt. Maar bij een werkloosheid van 9,5% die bij ongewijzigd beleid echt met 100% kans niet beneden 9% komt, moet de FED iets doen. In Europa hoeft de ECB en de Bank of England alleen de inflatie in de gaten te houden, maar in Amerika moet de FED ook zorgen voor een niet te hoge werkloosheid.

Het is dus vrijwel zeker dat de komende kwartalen de groei in de VS niet hoog genoeg gaat zijn om de werkloosheid te doen dalen en tegelijkertijd dreigt de inflatie om te slaan in deflatie (geen echt hoge kans, maar groter dan de vorige keer in 2005/2006 toen Bernanke c.s. zich hier druk over maakten). Dat moet een zwembad aan monetaire financiering losmaken.

Alle registers van monetaire verruiming moetenn nu opengetrokken worden bij de FED. Het is bijna niet voor te stellen (voor de FED) hoe je te veel monetair zou kunnen stimuleren. De bezettingsgraad blijft heel erg zeker te laag en de economische groei is met slechts weinig kans boven gevaarlijke niveaus (6%+) te krijgen.
De FED moet er dus vol tegen aan, nu men de punch uit de huidige punchbowl niet voldoende drinkt. Dan maar andere liquiditeit.

Wat betekent dat voor de rente?
De rente kan op korte termijn omlaag, maar men koopt dan veel te duur, tegen bubbelprijzen. Er is enig risico dat China zal zeggen dat men minder staatsleningen gaat kopen. Het kan zelfs verkopen worden, omdat in de komende Amerikaanse verkiezingsstrijd China scherp zal worden aangevallen door politici om zieltjes te winnen. China kan dan een tegenzet doen om te laten zien dat protectionisme nog steeds een verliezende strategie is (een lesje dat de VS en Wilders weer moeten leren). Dan zal de rente flink stijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten