27 augustus 2010

Keert de beurs op Jackson Hole?


Binnenkort houdt de FED en centrale bankeirs hun jaarlijkse symposium in Jackson Hole. Net als vorig jaar gaat de belangstelling vooral uit naar wat Bernanke gaat presenteren. Vorig jaar was dat heel koersbeïnvloedend: de rente kon omlaag en de aandelenkoersen omhoog (zie plaatje).

Jackson Hole kan dus heel belangrijk zijn. Misschien dat Bernanke een nieuw evangelie gaat verkondigen dat dat van Reinhart/ Rogoff enigszins van de voorgrond afduwt: er komt echt geen recessie, maar er moet alles aan gedaan worden om echt hoge groei te krijgen in de VS, om lager dan 7% werkloosheid te krijgen. Dat kan alleen met grote inspanningen, dus ook kwantitatief verruimen(QE). Hij gaat markten voorbereiden op meer QE dan de nu aangekondigde QE light (toch voor $ 400 miljoen aflossende leningen terugkopen). Hij zal de handen op elkaar krijgen van de wetenschappers/ centrale bankiers op het congres voor extra stimulering om daling van de werkloosheid te krijgen, nu de werkloosheid te lang te hoog blijft zonder dat er inflatierisico is (zelfs een deflatierisico). Hij zal uitgedaagd worden te doen wat hij in 2002 beloofde: deflatie voorkomen en daarmee een Japanscenario.
De zegen van de congresgangers over het verhaal van Bernanke is belangrijk, anders gaat de pers er niet enthousiast genoeg over schrijven.

Vorig jaar was Bernanke heel succesvol. Men geloofde het verhaal dat hij de rente niet zou verhogen als de werkloosheid daalde maar te hoog bleef (zie rentedaling) en men geloofde dat zijn ruim monetaire beleid de beurzen zou steunen (zie koersstijging aandelen). Dat was een korte periode van negatieve correlatie tussen aandelenkoersen en de rente. Daarna kwam weer de sterk positieve correlatie en de laatste maanden is de correlatie weer duidelijk minder positief geworden.

Nu zou ik inzetten op een aanvankelijk horizontale trend voor de vijfjaarsrente (ik heb gewoonweg niet genoeg fantasie om me een nog duidelijk lagere vijfjaarsrente voor te stellen, zo lang brokers blijven schrijven over renteverhogingen door de FED volgend jaar of in het jaar daarna) en een nieuwe stijgende trend aandelenkoersen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten