8 augustus 2010

staten maken in VS fiscale stimulering ongedaanDe federale overheid heeft in de VS een gat in de hand, maar de individuele staten moeten elk jaar hun begroting op orde brengen. Dat lukt niet in alle staten, ook een governator kan in Californië de financiën niet op orde krijgen. In Illinois zijn o.a. de tekorten van de overheidspensioenfondsen zo uit de hand gelopen dat kredieten van Illinois qua kredietwaardigheid ongeveer op gelijke voet staan met Griekenland.

De staten hebben dit jaar wel flinke vorderingen gemaakt met de sanering van hun budget via het doen van minder uitgaven (zie plaatjes + commentaar van Strategas). Dat maakt de uiteindelijke totale fiscale stimulering in de VS zwak dit jaar.

Volgend jaar gaat het andersom, dan wordt de federale overheid spaarzamer en gaat meer belasting innen, maar de staten gaan weer wat meer uitgeven. De bezuinigingen van de staten vinden o.a. plaats via minder ambtenaren aan het werk houden. De afgelopen maand verknalde dit de werkgelegenheidcijfers behoorlijk. Nederland gaat deze tactiek ook proberen uit te voeren, maar gezien de daadkracht van een CDA regering hoeven de ambtenaren nog niet erg te bibberen denk ik. Wat meer productiviteitsstijging bij ambtenaren kan overigens geen kwaad vind ik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten