27 augustus 2010

initial claims naderden recessiezone in VSDe wekelijkse initial claims, de eerste aanvragen voor werkloosheid, zijn een belangrijke leading indicator in de VS voor de economische groei. Ze leiden overigens maar een korte periode, net als het onderdeel van het consumentenevertrouwen over vertrouwen in de toekomst.

De daling van het aantal initial claims voor werkloosheid loopt heel sterk op met de economische groei in een kwartaal (verklaart ongeveer 50% van de variantie van de fluctuaties van het kwartaallijkse BNP; er zijn weinig indicatoren die beter meelopen met het BNP).

Twee plaatjes: eentje dat het verloop laat zien. De daling is gestokt en de laatste maanden zijn de initial claims vorige week in de recessiezone kwam, zoals het andere plaatje laat zien. De groei is ongeveer zoals de wet van Okun zegt 2,8% (in plaats van 3% bij Okun) plus de invloed van de daling van de werkloosheidsindicator initial claims. Op maandbasis geeven de initial claims nog geen recessie aan, maar het niveau van vorige week hield zo'n sterke stijging van de werkloosheidaanvragen in dat je negatieve groei kon gaan verwachten.
Gelukkig was het cijfertje deze week een stuk beter (31.000 lager), zodat de recessieaanwijzng van vorige week gelukkig flink zakker werd, maar het laat wel zien dat het groeitempo van de VS flink is fagezwakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten