31 augustus 2010

groei derde kwartaal VS beterLombard Street wees erop dat in het derde kwartaal de netto import minder negatief, eerder positief gaat bijdragen aan de groei. De reden hiervoor is dat de importen uit China veel minder zullen groeien dan in het tweede kwartaal (eerder afnemen). In juli werden exportsubsidies gestopt en dat zorgde voor heel wat extra export in juni vanuit China naar de VS. De importen van de VS waren daarom veel te hoog in het tweede kwartaal in de VS. Ook ziet Lombard Street weer een kleine positieve bijdrage van de voorraden.

Zelf zie ik dat de sterk gedaalde hypotheekrente aan het leiden is tot heel wat herfinanciering van hypotheken, zij het wel minder dan vroeger het geval zou zijn geweeest bij zo'n rentedaling. Dat leidt ook tot wat meer groei. De cijfers voor de consumptie over juli waren ook heel redelijk gisteren. Consumptie lijkt wat sterker te worden in het derde kwartaal. Ook de trend van de overheidsuitgaven van de individuele staten is omgeslagen van negatief naar positief. De huizenbouw zal wel weer een min opleveren in het derde kwartaal.
Per saldo is er denk ik wel 2.5%, misschien 3% groei mogelijk in het derde kwartaal. Misschien ben ik iets te optimistisch omdat de ISM flink kan dalen in dit kwartaal (zie plaatje Calculated Risk)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten