10 augustus 2010

cyclus pessimisme


Jaap van Duijn besprak in zijn column in de Telegraaf dat de ven jaren de afgelopen twintig jaar veel slechter waren dan de oneven jaren. Hoe dat kwam kon hij niet goed uitleggen. Omdat het niet elk decennium gebeurde hoeft het niet op te gaan voor het huidig decennium zo denkt hij overigens. Hij sluit af dat 2010 misschien geen slecht jaar zal worden.
Misschien is het waar dat oneven jaren beter zijn voor de beurs, net als voor wijn zo vaak het geval was.
De laatste tien jaar had je in de oneven jaren 8,6% gemaakt en in de even jaren 15% verloren. Voor Emerging Markets waren de verschillen nog groter: 36% winst in de oneven jaren en 17% verlies in de even jaren.

Verder zijn er diverse artikelen aan het verschijnen dat augustus zo'n gevaarlijke tijd voor aandelen is. Vooral in Rusland is het de laatste jaren vaak raak. Ramp na ramp kwam er in augustus (Bloomberg, Julian Rimmer:  Bad Things Happen in August for Russia Investors): failliet in 1998, het zinken van de Kursk onderzeeboot in 2000, terroristische aanslagen in 2004 en diverse vliegtuigongelukken, de oorlog in georgia in 2008, de bosbranden van 2010. Van Duijn zou opmerken: zie je wel, alle eleende kwam in de even jaren (in 2009 hhad je nog ongelukken in elektriciteitsscentrales, maar dat was minder erg vergeleken met de andere rampen).
Voor de Dow Jones had je overigens ook vaak flinke uitslagen in augustsus de verkeerde richting in, inderdaad in de even jaren vooral.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten